Naujienos
„Pasaulio kultūrų virtuvėje“ klesti kūrybingi ugdymo metodai ir ugdomos naujos patirtys
- 7 sausio, 2025
- Paskelbė: Jorūnė
- Kategorija: Mūsų naujienos
Prieš metus, 2024 m. sausio 25 d., Kėdainių kalbų mokykloje oficialiai atidaryta nauja edukacinė erdvė – „Pasaulio kultūrų virtuvė“. Ši 70 kvadratinių metrų ploto erdvė su modernia įranga tapo ne tik vieta kulinarinėms patirtims, bet ir naujovišku mokymosi metodu. Mokyklos bendruomenė, pasitelkusi kūrybiškumą, siekia įtvirtinti užsienio kalbų žinias per praktines veiklas ir pojūčius.
Atidarymo renginys ir šefas Robertas Gurskas
Atidarymo ceremonijoje ypatingą vaidmenį atliko šefas Robertas Gurskas, kurio patirtis „Michelin“ žvaigždute įvertintuose restoranuose padėjo pademonstruoti „Pasaulio kultūrų virtuvės“ tikslus – kūrybiškai derinti mokymąsi su kulinarinėmis patirtimis. Renginio metu svečiai ragavo prancūziškus, ispaniškus ir itališkus patiekalus – nuo prancūziško pasitikimo užkandžio iki ispaniško ryžių troškinio ir itališko deserto, kurie atspindėjo skirtingų šalių gastronominį paveldą, simbolizavo kultūrų derinį ir naujų patirčių atradimą. Mokyklos direktorė Aida Bilinskienė, išreiškusi viltį, kad „Pasaulio kultūrų virtuvė“ ne tik skatins mokinių ir suaugusiųjų kūrybiškumą, bet ir padės kurti jaukią, emociškai saugią mokymosi aplinką, nė kiek neapsiriko.
Erdvės paskirtis plėtoti naujus ugdymo metodus
Ši erdvė vis labiau tampa vieta, kurioje lengviau pasisemti žinių, stiprinti kalbinius įgūdžius ir gilinti kultūrinį sąmoningumą. Jos unikalumas – galimybė mokytis praktiškai: mokiniai bendrauja užsienio kalbomis, ruošdami tradicinius patiekalus, pvz., prancūzišką kišą, ispanišką paelją ar itališką panakotą. Įvairių programų dalyviai su visais Kalbų mokyklos mokytojais jau metus mokosi kalbų per praktines veiklas: kepdami pyragus, gamindami tradicinius patiekalus ir dalyvaudami diskusijose apie kitų šalių kultūras. Per netradicines pamokas ne tik gamina patiekalus, bet ir susipažįsta su skirtingų šalių tradicijomis, ugdo bendravimo kompetencijas.
Minėdami mokyklos gimtadienį mokiniai nuspalvino ne vieną kilogramą meduolių, o švenčiant ,,Helloweeną“ moliūgienės virimas ir ragavimas sulaukė visų džiaugsmo ir ypatingo dėmesio. Mokyklos svečiai, „Nordplus Junior“ (NPJR-2023/10101) projekto „Meilė vandeniui tvyro ore“ (angl. ,,Love for water is in the air“) dalyviai iš Islandijos, Latvijos, Suomijos „Pasaulio kultūrų virtuvėje“ su Kalbų mokyklos mokytojais ir mokiniais kartu gamino prancūzišką vakarienę.
Edukacinės programos – patraukli veikla
Mokykla parengė ir siūlo kitų bendrojo lavinimo mokyklų mokiniams edukacines programas, kuriose mokiniai gilina kalbų žinias ir mokosi apie skirtingų šalių kultūras. Pavyzdžiui:
• Pavasario veiklos: „Bonjour, la France!“, „Hola, España!“, „Ciao, Italia!“ – mokiniai susipažįsta su Prancūzijos, Ispanijos ir Italijos virtuvėmis bei žodynu.
• Rudens programos: mokiniai ir mokytojai tyrinėja Prancūzijos, Italijos ir Lietuvos kulinarinį paveldą.
Vienos edukacinės programos kaina yra 10 eurų vaikui už 2 akademines valandas. Veiklos apima interaktyvias užduotis, kalbos mokymą ir maisto gaminimą. Edukacinių užsiėmimų metu vaikai mokosi šalių tradicijų, gamina ir ragauja patiekalus, susipažįsta su vietiniais produktais ir stiprina kalbos įgūdžius. Renginiuose dalyvavusių mokyklų mokiniai ir mokytojai džiaugiasi tokia patirtimi. Josvainių gimnazijos mokiniai integruotose pamokose gilino lietuvių ir anglų kalbų žinias, gamino lietuviškus patiekalus ir sužinojo apie kitų šalių virtuvę. Lietuvos sporto universiteto Kėdainių „Aušros“ progimnazijos septintokai pirmą kartą gamino prancūzišką kišą ir mokėsi prancūziškų žodžių. „Pamokos buvo kupinos atradimų, smagių diskusijųir bendradarbiavimo,“ – teigė mokytojai.
Erdvė atvira ir kraštiečiams
Mokykla surengė ir du pažintinius renginius kraštiečiams. Šefas Robertas Gurskas supažindino su Sicilijos pasididžiavimu – arančinais (ryžių rutuliukais su įdarais), o šefas Rokas Vasiliauskas kvietė į itališką fiestą. Dalyviai sužinojo gamybos paslapčių ir pasinėrė į tradicines Italijos virtuvės paslaptis. Tokie renginiai – tai unikali galimybė išmokti naujų kulinarinių įgūdžių.
Metų pabaiga buvo dar intensyvesnė
Gruodžio mėnesį virtuvėje pagamintas ne vienas kilogramas avižinių sausainių pagal anglišką tradiciją, vokiškų riestainių ir lietuviškų kūčiukų. Kalėdinės pamokos bene pačios mėgstamiausios jos vyko net nuo šv. Martyno (tradicinis vokiečių kalbos mokytojos Ramunės ir jos ugdytinių renginys) iki pat paskutinės pamokos mokykloje prieš Kalėdų atostogas su žaidimais ir netikėtais užsiėmimais. Nei vienas jų neapsėjo be mokyklos virtuvės erdvės.
Anglų kalbos mokytoja Aistė Komisaraitienė ir ispanų kalbos mokytoja Loli sukvietė savo anglų – ispanų programos „Kodėl“ antrokus į bendrą pamoką net su jų tėveliais ir seneliais: kartu kepė sausainius, tuo pat metu dalyvavo ir viktorinoje. Vaikai deklamavo eilėraščius „I like Christmas“ ir „Santa“ angliškai, o ispaniškai sudainavo „Campana sobre campana“. Tuo labai džiaugėsi mokinių tėveliai. Iš viso virtuvės erdvėje įvyko 26 Kalbų mokyklos pamokos, 15 edukacijų, kuriose dalyvavo ne Kalbų mokyklos mokiniai ir pravesta 20 integruotų pamokų suaugusiesiems.
Šiuolaikinė vizija ir bendruomenės parama
Edukacinės erdvės įrengimas truko penkerius metus. Projektą finansavo Kėdainių rajono savivaldybė ir rėmėjai, tokie kaip AB „Lifosa“ ir UAB „Sakret LT“. Virtuvės interjerą kūrė architektė Jurgita Buinevičienė. „Pasaulio kultūrų virtuvė“ yra daugiau nei mokymosi erdvė. Ji atveria naujus horizontus ir įkvepia kūrybines ugdymo inovacijas, skatina kūrybiškumą, atvirumą ir tarpkultūrinį bendradarbiavimą, tapdama sektinu pavyzdžiu mokykloms Lietuvoje.
Kėdainių kalbų mokyklos direktorė Aida Bilinskienė sako, kad žingsnis po žingsnio ši nauja erdvė, kaip ir buvo tikėtasi, tampa ne tik edukacine platforma, bet ir bendruomenės susibūrimo vieta.
Mokytojai, tėvai ir visi smalsuoliai kviečiami dalyvauti programose ir praplėsti savo akiratį. Informacijos ieškokite mūsų mokyklos socialinio tinklo ,,Facebook“ paskyroje arba kreipkitės el. paštu info@kalbumokykla.lt, telefonu +370 615 51 303. „Pasaulio kultūrų virtuvė“ laukia visų, norinčių mokytis, kurti ir atrasti naujas patirtis!