Naujienos
Kelios kultūros vienoje virtuvėje
- 28 spalio, 2024
- Paskelbė: Jorūnė
- Kategorija: Mūsų naujienos
,,Pasaulio kultūrų virtuvėje“ vyko pirmoji degustacinė vakarienė. Vėlyvą spalio trečiadienį mėgautis maistu ir draugija susibūrė kėdainiečiai gurmanai, kurie su virtuvės šefu Robertu Gursku pagamino tris patiekalus.
Tai pirmoji tokia, naujai vos šių metų pradžioje duris atvėrusioje ,,Pasaulio kultūrų virtuvėje“, surengta degustacinė vakarienė, kurios metu ne tik ragaujama, bet ir kartu gaminama, mokomasi ir klausoma įvairių šefo patarimų bei istorijų apie patiekalus, jų sudedamąsias dalis, maistines medžiagas.
Susirinkusieji gamino ir ragavo užkandį – arančinus. Tai ryškiai oranžinės ir traškios spurgytės iš ryžių. Taip jos vadinasi, nes italams primena apelsinus (it. arance – apelsinai). Nedideli suspausti ryžių rutuliukai gaminami su įvairiais subtiliais įdarais. Neretai italų namuose jie ruošiami ir iš likusio risotto. Šis sicilietiškos virtuvės pasididžiavimas dar nėra labai paplitęs Lietuvoje.
Antrajam patiekalui buvo gaminamas anties krūtinėlės kepsnys. Švelniam mėsos skoniui atskleisti buvo parinktas taip pat itališkos virtuvės garnyras orzotto, kuriam pagaminti vietoj ryžių imamos perlinės kruopos su grybais ir daržovėmis. Antienos mėsa gana įnoringa ir jos paruošimas reikalauja didelio meistriškumo, todėl norint išmokti teko susikaupti. Patiekalas labai turtingas skoniais ir margaspalviškas – prie krūtinėlės buvo patiekti šparagų ir brokolio piurė su figa ir raudonaisiais ikrais. Taip pat buvo gaminamas jau ne itališkas, o argentinietiškas žalumynų padažas čimičiuri.
Ir pabaigai, klasikinis sūrio pyragėlis su aviečių džemu, kuris nustebino savo lengvumu ir trapumu.
Susirinkusieji mokėsi ne tik gaminimo bet ir pateikimo paslapčių. Arančinai nugulė į pagardų kalveles. Šefas parodė, kaip dekoruoti lėkštes antienos krūtinėlei. Patiekalą užbaigė ir kupstelis šviežių pagal skonį parinktų daigelių. Sūrio pyragaičio lėkštę šefas rekomendavo puošti džemo taškeliais ir šviežiomis uogytėmis.
Virtuvės šefas, vis stipriau įleidžiantis šaknis Kėdainių rajone, Robertas Gurskas sukosi virtuvėje ir jos veiklas įtraukė visus dalyvius. Kvapų ir skonių begalybėje nuskendę ragautojai nuoširdžiai pasimėgavo maistu, žiniomis ir vienas kito draugija. Netilo susirinkusiųjų juokas, indų tarškėjimas, beragaujant kilo ir susižavėjimas.
,,Pasaulio kultūrų virtuvėje“ dar šį rudenį lauks ir kiti susitikimai.